İşyerinizdeki Termal Konfor ortamı hakkında sıkça sorulan sorular ve cevaplarını bu blog yazımızda bulabilirsiniz.
Yazan: Özgen Özden
Tarih: 11/05/2017
Mevzuat, asgari veya azami bir sıcaklık belirtmiyor ancak çalışma ortamındaki sıcaklık en az:
Örneğin dökümhanelerde veya fırınlarda bulunan yüksek ısı nedeniyle anlamlı bir maksimum sıcaklık değeri verilemez. Bu gibi ortamlarda da, uygun koşulların sağlanması şartıyla, güvenle çalışmak mümkündür. Hava sıcaklığı dışındaki ışıma sıcaklığı, nem ve hava hızı faktörleri daha belirgin hale gelirken, bu faktörler aralarıındaki etkileşim yükselen sıcaklık ile daha karmaşık hale gelir.
Mevzuat, bir sıcaklık değeri vermemekle birlikte, çalışma saatleri boyunca tüm işyerlerindeki sıcaklığın makul bir seviyede tutulmasını öngörür.
Bahsettiğimiz bu koşullar sadece çalışanlar için geçerlidir. Bir alışveriş merkezindeki veya sinemadaki müşterilerin sıcaklık şikayetlerini gidermek için kullanılmaz.
Bir işyeri için makul bir sıcaklık, işin yapılması için gereken aktivite miktarına ve işyerinin çevresel koşullarına bağlıdır. Bir işyerinde makul bir sıcaklığın olup olmadığını öğrenmek için Termal Konfor ölçümü yapmalıyız. Termal konfor ölçümünde, yapılan işten, çalışanın işi yaparken nasıl bir giysi giydiğine kadar bir çok faktör göz önünde bulundurularak en doğru sonuca ulaşılır.
Termal Konfor Ölçümü Nedir? Nasıl Yapılır?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
Çok sayıda çalışan, termal rahatsızlıktan şikayet ediyorsa, işvereniniz bir risk analizi yapmalı ve değerlendirme sonucunda hareket etmelidir. Risk değerlendirmesi sonucunda termal konfor ölçümü yapma kararı alınabileceği gibi başka operasyonel kararlar da alınabilir.
Çalışanlar arasında farklı termal konfor düzeyleri olması termal konfor ölçümü yapılması gerektiğinin bir işaretidir.
Kişisel koruyucu donanımın (KKD) gerekli olduğu işlerde, ağırlıklarından dolayı KKDler ısı stresine ve terin ciltten buharlaşmasının önlemesine neden olabilir. Bu durumlarda aşağıdakileri yapmalısınız:
KKDler çalışanları, güvenlik ve sağlık risklerinden korumak için tasarlanmıştır ve her zaman son bir çare olarak düşünülmelidir. Çalışanlar, duruma göre gereğinden fazla KKD kullanıyor olabilir, bu nedenle KKD kullanım nedenlerini tekrar kontrol etmeniz gerekebilir.
Örneğin:
3000’den fazla OSGB’nin olduğu ülkemizde, aynı zamanda iş hijyeni laboratuvarı olarak yetkilendirilmiş tek OSGB olan Özden OSGB ve Ölçüm laboratuvarı olarak, 1985’ten bu yana iş sağlığı ve güvenliği sektörünün içinde bulunuyoruz. OSGB hizmetlerimiz dışında gaz ölçümü, aydınlatma ölçümü, termal konfor ölçümü, titreşim ölçümü ve daha birçok iş hijyeni ölçümünde az sayıda akredite firmalardan biri olarak hizmet veriyoruz. %100 müşteri memnuniyeti felsefesiyle her yaptığımız işe, müşterimize nasıl destek olabilir ve nasıl değer katabiliriz bakış açısıyla yaklaşıyoruz.