TATBİKAT

Acil durum esnasında yapılması gerekenleri refleks haline getirene kadar tatbikatların tekrarlanması önemli ve gereklidir.

Acil Durum Tahliye Tatbikatı

Yazan: Oktay Coşkun

Tarih: 06/07/2022

Tatbikat, Sizi Acil Bir Duruma Hazırlar

Acil durum tatbikatı, kişinin acil durum esnasında nasıl davranması gerektiğini bilmesi açısından hayati öneme sahip bir uygulamadır. Acil durum anında panik yapmamak ve korunabilmek amacıyla tatbikat uygulaması yapmak, mevcut durumumuzu tespit ederek gerekli aksiyonları planlamak açısından gereklidir. Her nerede olursak olalım, oranın nasıl bir yapıya sahip olduğunu bilmemiz, acil durum anında nasıl davranmamız gerektiği hakkında bize yol gösterici olur. Nerede güvende oluruz, nereden dışarıya çıkabiliriz, nasıl korunabiliriz. İşte tüm bu sorunların cevabı acil durum tatbikatlarının yapılmasıyla çözüme kavuşturulur.

Düzenli Tahliye Tatbikatı İSG İçin Gerekli

Acil durum sırasında her şey çok çabuk gelişir. Bu yüzden düşünüp ne yapılacağına karar vermek için zaman yoktur. Acil durum esnasında yapılması gerekenleri refleks haline getirene kadar tatbikatların tekrarlanması önemli ve gereklidir. İşyerleri için mevzuatta bu zorunluluk yılda en az bir kez olarak belirlenmiş olsa da ne kadar çok tatbikat yapılırsa acil durum esnasında yapılması gerekenler o kadar çok refleks haline gelmiş olacaktır. Evde ve işyerinde düzenli olarak acil durum tatbikatı yapılması, tatbikat sonrasında neyin nasıl yapıldığının değerlendirilmesi acil durumun zararlarını azaltmak için hayati önem taşır.

Acil Durum Tatbikatı Gizli mi Haberli mi Yapılmalı?

Birçok kurum acil durum tatbikatını haberli yapmayı tercih ediyor. Bunun sebebi insanları gereksiz yere heyecanlandırmamak olsa da aslında en doğru verileri habersiz tatbikatlar ile almak mümkün oluyor. Daha önceden tatbikattan haberi olan kadın çalışanlar, tatbikat günü topuklu ayakkabı yerine spor ayakkabılar giyiyor. Hamile, engelli gibi özel acil durum önlemleri gereken çalışanlar ya tatbikata katılmıyor ya da bu kişiler için uygulanacak özel prosedürler atlanıyor. Örneğin, bu gibi özel durumu olan kişilere belirlenen refakatçiler tatbikat haberli olduğu için refakat görevlerini yürütmüyor. Bu ve bunun gibi sebeplerle haberli tahliye tatbikatları, normalde yaşanacak habersiz bir tahliyeden çok daha kısa sürede binanın boşaltılması illüzyonunu yaratıyor. Habersiz yapılan tatbikatlarda, söndürme, ilkyardım ve kurtarma ekipleri de habersiz olacağı için bu kişilerin bu çok ender yapmaları gereken işe hazır olup olmadıklarını ve bilgilerinin güncelliğini görebiliriz.

Tabi ki bir tatbikat ile olası olumsuzluklara hazırlanırken bu çalışmanın da olumsuz etkiler yaratmamasına özen göstermek gerekiyor. Hamilelik gibi stres ile sorunların tetiklenebileceği özel durumu bulunan kişilere önceden haber verilmesi ancak, onların refakatçilerine ve diğer çalışanlara haber verilmemesi en doğru seçenek olarak görünüyor.

İş Güvenliği Şakaya Gelmez
Gözünüz arkada kalmasın istiyorsanız, siz de Türkiye'nin en başarılı OSGB'siyle çalışın.