STRESE KARŞI GÜÇLENMEK İÇİN 10 ÖNERİ

Strese Karşı Güçlenmek

Yazan: Dr. İsmail Hakkı Serin

Tarih: 18/04/2022

Stres yönetimi son yılların en popüler konularının başında geliyor. Stres, vücudumuzun zor zamanlarda verdiği metabolik bir tepkidir ve “hayatta kalmaya devam etmek” gibi ilkel ama bir o kadar da önemli bir amaca hizmet eder. Ancak stresin iyi yönetilememesi, yaşamımızı oldukça zorlaştırabilir. Ayrıca kronik hastalıkların en sık nedenlerinden olduğunun anlaşılması ile stresin önemi daha da arttı.

Stres yönetimi multidisipliner bir konu ve ele alınırken, kişileri güçlendirmeye yönelik önerileri de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Hangi bakış açısı ile ele alındığına bağlı olarak pek çok öneri ile zenginleştirmek mümkün olsa da kendinizi strese yönetiminde güçlendirmeye başlarken aşağıdaki 10 adımı gözden geçirmekte fayda var.

1. Uykunuzu Düzenleyin

Uyku, melatonin ve hormon metabolizması üzerindeki etkileri nedeniyle stres yönetiminde ilk akla gelen kavram. Doğru bir uykunun ne çok sıcak ne de soğuk bir ortamda, hafif ancak doyurucu bir öğünden 2 saat kadar sonra, karanlık bir ortamda ve kesintisiz olması öneriliyor.

Beslenme ve fiziksel aktivite, uyku kalitesini ve konforunu doğrudan etkileyen kavramlar ve her ikisini de "doğru" yapmak uykudan alınacak faydayı artıracaktır.

2. Kişisel Bakım Önemlidir

Stres yönetiminde öz bakım ve kişisel temizliğin birden fazla olumlu etkisi var. Kronik sağlık sorunlarını önleyici faydalarının yanı sıra güne başlamanın veya uykuya geçişin bir parçası olan öz bakım faaliyetlerinin stres yönetiminin önemli bir parçası olan "rutin" oluşturmak üzerine olumlu etkilerini de göz ardı etmemek lazım.

Güne başlarken ve yatmadan önce alınan güzel bir duşun verdiği tazelik hissi her zaman işe yarar.

3. Küçük Sorumluluklarınızı Ciddiye Alın

Günün ilk ve en basit sorumluluklarından birisi olan “yatağı toplamak” hafife alınan ama önemli bir aktivitedir. Öncelikle size güne bir başarı hikâyesi ile başlama fırsatı verir. Küçük sorumluluklarınızı ihmal etmeyin, yaşam küçük şeylerden oluşur ve doğru yapılmış küçük şeyler sizi daha büyük sorumlulukları üstlenmemiz için teşvik eder.

Başka hiçbir motive edici olumlu gelişme olmasa bile günün sonunda dönmek zorunda olduğunuz yatağınız, size yarınınız için ümit verecektir. Siz her şeye rağmen günün ilk görevini ciddiye alın. Ufuk açıcı bir konuşma için: William H. McRaven: Dünyayı değiştirmek istiyorsanız işe yatağınızı toplamakla başlayın.

4. Doğru Beslenin

Hepimiz duygu durumunun yiyecek tercihimizi etkilediğini fark etmişizdir. Ancak dikkatten kaçan, yiyecek tercihinin de duygu durumunu etkilediğidir. Rafine şekeri azaltılmış; lif, sağlıklı yağ ve proteinden zengin, taze sebze ve meyvelerden hazırlanmış bir diyetin sağlık için olduğu kadar stres yönetiminde de etkisi mucizevidir.

Doğru probiyotik ve prebiyotik gıda kullanımının da faydalı olacağı unutulmamalıdır.

5. Beden Dilinizi Kendinizi Güçlendirmek için Kullanın

Duygu durumunun, duruş ve davranışları etkilediği iyi bilinir. Ancak duruş ve davranışlar da şaşırtıcı bir şekilde duygu durumunu etkilemektedir. Özellikle kendinizi baskı altında veya güçsüz hissettiğinizde kendi vücut dilinizi olumlu yönde kullanmayı öğrenin. Kendine güvenen birisinin davranışlarını taklit etmek önceleri sadece rol iken bir süre sonra farkına varmadan size destek olacaktır.

Sosyal psikolog Amy Cuddy’nin etkileyici TED konuşması size daha fazlasını söyleyecektir, izlemenizi öneririm.

6. Güvenli Bir Kişisel Alan Yaratın

Hepimiz zaman zaman yalnız kalmak isteriz. Kuralları senin belirlediğin, kimseye açıklama yapmak zorunda olmadığın, keyfince düzenlenmiş bu alanda bulunmak kendini huzurlu ve güvende hissetmeni sağlayacaktır. Önemli olan burasının saklanılacak bir yer değil de duygusal ve sosyal olarak besleneceğiniz bir yer olmasını sağlamak.

Küçülen iş ortamları nedeniyle bunu işyerinde sağlamak gittikçe güçleşse de parçası olmaktan keyif aldığımız alanlar bulmak mümkün. Bu alanda sanatın her türlüsü ile ister izleyici ister üretici olarak ilgilenebilirsiniz.

7. Hareket Edin

Düzenli olarak spor yapın. Egzersizin stres yönetimini kolaylaştırdığını artık bilmeyen yok. Hormonlar üzerindeki düzenleyici etkisinin yanı sıra elde edilen başarma hissi, özgüven, yetkinlik ve zindelik stresörlerin daha az tehditkâr algılanmasını sağlayarak hissedilen stresi azaltmaktadır.

Meditasyonun da destekleyici etkisinden faydalanmak için “meditatif spor” olarak adlandırılabilecek; uzun süreli, zorluk seviyesinin yükseltilerek yapıldığı, kararlılık gerektiren sporlar özellikle stres yönetiminiz için önerilmektedir.

Uzun yürüyüşler sandığınızdan daha faydalı olabilir.

8. Bir Hedefiniz ve Amacınız Olsun

Gerçekçi bir hedefiniz ve ulvi bir amacınız olsun.

Hedefiniz; ara hedefler içersin, ulaşması güç ama mümkün olsun. Bir ömür bu hedefe ulaşmak için çaba gösterebilmelisiniz. Arzu ettiğiniz hızda ulaşamasanız da yolda olmak sizi diri tutacaktır.

Topluma faydalı olabilmek için kar amacı gütmeyen en az bir amaç belirleyin. Bunun toplum yararına faaliyet gösteren topluluklarda gönüllü çalışmalara katılmaktan tutun da ücretsiz ders vermek veya ilgi isteyen kişi veya canlılara yardım etmeye kadar çok çeşitli yolları var.

9. Değişimin Gücünü İhmal Etmeyin

Basit değişimlerle başlayın. En kolayı tepkilerinizi değiştirmek. Sizi rahatsız eden kişilere ve durumlara karşı düşündüklerinizi açıkça söylemenin faydasını hafife almamalısınız. Kırıcı olmak istemiyorsanız nasıl söylediğinize dikkat edebilirsiniz, ya da içinizden geldiği gibi ifade ederek başkalarına nasıl hissettiğinizi deneyimleme fırsatı da verebilirsiniz.

Zamanın geldiğini düşünüyorsanız; ilişkinizi, işinizi, evinizi, şehrinizi, ülkenizi hatta kendinizi değiştirmenin mümkün olabileceğini unutmayın.

10. Değiştiremeyeceğiniz Şeyleri Kabullenin

Hiç kimsenin her şeyi değiştirebilecek gücü yok, değiştirmeye gücünüzün yetmeyeceği anlarda kabullenmek rahatlatıcı olabilir.

Enerjinizi yaşadıklarınızla ilgili başkalarına yardım etmek ve gerektiğinde yardım istemeye ayırabilirsiniz. Sonunda göreceksiniz ki olmasından korktuğunuz istenmeyen durumların büyük bir kısmı gerçekleşmeyecektir.

İş Güvenliği Şakaya Gelmez
Gözünüz arkada kalmasın istiyorsanız, siz de Türkiye'nin en başarılı OSGB'siyle çalışın.