Yazan: Oktay Coşkun
Tarih: 15/09/2022
Acil durumlar; fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran ve kesintiye uğratan, doğal, teknolojik veya insan kaynaklı olaylardır.
Acil durumlarda kayıpları, hayatın normal akışını etkileyen kesintileri önlemek ya da azaltmak ise; önlenebilir olanlar için tedbir almakla, önlenemeyenler için hazırlıklı olmakla mümkündür.
Acil durumlar için yapılacak hazırlıklar;
Hem toplumsal alanda hem de işyeri kapsamında çalışmalara ve ekiplere katılan gönüllülerin, bu sayede edindiği bilgi ve birikim ile sadece bu alanlarda değil, hayatında her alanında ailesi ve sevdikleri için de birer kahraman olacağını unutmayınız.
İşyerlerinde oluşturulması gereken Acil Durum Ekipleri ve görevlerini inceleyecek olursak;
Acil durumdan olumsuz etkilenen kişilerin gerekli durumlarda, sağlık personeli müdahaleyi devralana kadar ilk yardım ihtiyacını karşılamak.
Çıkabilecek yangınlara derhal müdahale ederek, profesyonel ekipler müdahaleyi devralana kadar, mümkünse yangını kontrol altına almak, yangının genişlemesine mani olmak ve söndürme faaliyetlerini yürütmek.
Acil durum sonrası; arama ve kurtarma ihtiyacı olan tüm kişilerin bulundukları ortamdan güvenli ortama tahliyelerini gerçekleştirilmek.
Acil durum nedeniyle ortaya çıkması muhtemel panik ve kargaşayı önlemek, acil durum ekipleri arasındaki koordinasyon işlerini gerçekleştirmek, sayım işlerini yürütmek, gerektiğinde ilgili ulusal ve yerel kurumların müdahale ekiplerine bilgi vermek.
Bunların yanında acil durumlarda ekipler arası gerekli koordinasyonu sağlamak üzere koruma ekibinden Acil Durum Sorumlusu/Sorumluları görevlendirilir.