İSTANBUL OSGB HİZMETLERİ

Türkiye'nin iş merkezi İstanbul, dolayısıyla en fazla iş kazası burada gerçekleşiyor. İstanbul'daki ortak sağlık ve güvenlik birimi ( OSGB ) hizmetlerini, avantajlarını ve zorluklarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

istanbul osgb hizmeti

Yazan: Can Alpar

Tarih: 03/08/2017

İSTANBUL OSGB HİZMETLERİ NELERDİR?

İstanbul bir dünya metropolü, Türkiye iş dünyasının kalbi. Fazla işletme, en fazla çalışan ve en fazla üretim İstanbul'da. Bu da maalesef iş kazası ve meslek hastalıkları bakımından İstanbul'u en düşük puanlı şehir yapıyor. Son yıllarda işletmeler bunun önüne geçmek için iş sağlığı ve güvenliğine daha fazla önem vermeye başladı. 2012 yılında yasanın zorunlu tutması sebebiyle alınan hizmetler, istihdam edilen iş güvenliği uzmanı ve işyerleri hekimleri, artık İSG'de fark yaratmak için olmazsa olmaz bir araç olarak görülüyor.

Her zaman olduğu gibi iş dünyasında başı çeken yine İstanbul'daki işletmeler oluyor ve OSGB sektörünün standartları İstanbul'da şekilleniyor. Tabiki her zaman "merdiven altı" diye tabir edilen ve tek amacı para kazanmak olan ve iş sağlığı ve güvenliğini bir araç olarak kullanan OSGB'ler olacaktır ama bu firmalar zamanla elenecek ve sonunda sektör kaliteli bir hale bürünecektir.

İSTANBUL OSGB HİZMETİ AVANTAJLARI

İstanbul'da her çeşit firma var: kurumsal, kobi, az tehlikeli, çok tehlikeli. Kurumsal firmalar genel olarak İSG'ye kobilerden daha duyarlı, çünkü risklerin farkındalar. Ama bir kobi'de işin başında kurucu olduğu için bazen iş sağlığı ve güvenliği maliyetleri patron için ürkütücü gelebilir ve uygulanmayabilir. Ancak Türkiye'deki iş gücünün %60'ı kurumsal firmalarda çalışıyor ve bu firmalarda yapılan iş güvenliği çalışmaları, iş değişikliği yapan çalışanlar aracılığıyla kobilere yani iş dünyasının tamamına yayılıyor.

İstanbul'da OSGB hizmeti alan bir şirketin en büyük avantajlarından biri, hizmet aldığı OSGB'nin çalıştığı diğer (kurumsal veya yabancı) firmalardaki uygulamaları o şirkete uyarlayabilmesidir.

İSG KÜLTÜRÜ

İstanbul'da birçok yabancı firmanın yatırımları bulunuyor ve bu firmalar 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yayınlanmadan onlarca yıl önce yurt dışından gelen İSG uygulamalarını yürütüyordu. Hizmet aldığınız OSGB'nin yabancı firmalara hizmet vermesi de sizin sadece isg mevzuatıyla sınırlı değil uluslararası kabul görmüş en iyi uygulamaları da içine alan bir hizmet alacağınızı gösterir.

Özden OSGB olarak bir çok yabancı firmaya OSGB hizmeti veriyoruz. Bu firmalarda gözlemlediğimiz "en iyi uygulamaları" mümkün olduğunca müşterilerimizde uygulamaya çalışıyor.

Yabancı menşeyli ve az tehlikeli müşterilerimizden birinde firmanın merkezinden gelen bir "ergonomi sorumlusu" geleneği var. Her departmanda, çalışanlar arasından bir ergonomi sorumlusu belirleniyor ve bu kişinin görevi sorumlu olduğu alandaki diğer çalışanların ergonomilerini kontrol etmek ve adeta bir anne gibi dik oturmasını, bilgisayarla çalışırken el bileklerini ve gözlerini koruyacak uygulamalar yapmalarını sağlamaktır.

İş Güvenliği Şakaya Gelmez
Gözünüz arkada kalmasın istiyorsanız, siz de Türkiye'nin en başarılı OSGB'siyle çalışın.