Asansör Periyodik Kontrolleri

Türkiye’de kullanımda olan yaklaşık 400 bin asansör var ve bu asansörler her gün ortalama 50 milyon insan taşıyor. Peki bu asansörler güvenli mi?

Asansörlerde iş sağlığı ve güvenliği

Yazan: Nazim Eskikoyuncu

Tarih: 22/08/2017

Asansör Periyodik Kontrolleri Neden Önemlidir?

Yükleri veya insanları, alçak veya yüksek yerlere dikine indirip çıkarmaya yarayan ve bir platform kabinden meydana gelen makine düzenine asansör denir.

Türkiye’de kullanımda olan yaklaşık 400 bin asansör var ve bu asansörler her gün 50 milyon insan taşımaktadır. Türkiyede her 200 kişiye 1 asansör düşmektedir.

Asansörlerimizi güvenli ve korkusuzca kullanmak için neler yapmalıyız?

İnsan hayatını inanılmaz derecede kolaylaştıran asansörler, günümüzde ciddi düzeyde kullanılmaktadır. İthalat ve ihracat durumlarında da ciddi düzeyde insanlara ve ülke ekonomilerine katkı sağlamaktadır. Ancak asansörleri kullanırken de dikkat etmemiz hususları gözden geçirmeyi asla unutmamalıyız.

Öncelikle her asansörün kendine göre başlıca yapısal özellikleri mevcuttur. Örneğin; asansör kabininin ağırlık bazında ve kişi bazında kapasiteleri, insan veya yük asansörü, dijital yeni tip veya eski tip asansörler gibi. Asansörünüzün modeli, türü, kapasitesi kısacası özelliği ne olursa olsun bizim için en önemlisi ilk olarak ne kadar güvenli sorusunun cevabı olmalıdır. Bunun için asansörlerimizin bakımlarını aksatmamalı ve her yıl yetkili kişilerce (Türkiye Makine Mühendisleri Odası, bulunduğunuz belediyeler ve bu hususta TÜRKAK tarafından akriditeye uygun görülmüş firmalar) periyodik muayeneleri yaptırılmalıdır.

Bu muayenelerde asansörlerimizin her türlü mekanik ve elektriksel ekipmanları ayrıntılı incelenmektedir. Yetkili kurum ve kuruluşlar asansörlerimizin kullanılıp kullanılmayacağını veya belirli şartlar altında kullanılacağını raporlarca belirterek nasıl bir yol izlememiz hususunda da bizlere yardımcı olmaktadırlar.

Asansörler Periyodik Kontrolleri

Periyodik Muayene Etiketleri

Yapılan bu periyodik muayeneler sonucunda genel bazda farklı tiplerde etiketleme sistemi ile periyodik muayenenin yapıldığını gösteren ve aynı zamanda da kullanan kişilerin bilgisine ithafen asansörlerde etiketleme sistemi uygulanır. Yapılan bu etiketleme sistemindeki etiketlerin anlamları aşağıdaki gibidir;

1. Yeşil Etiket

Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test vedenetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için hiçbir risk taşımayan uygunasansörlere iliştirilen etikettir.

2. Mavi Etiket

Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için hiçbir risk taşımayan uygun asansörlere iliştirilen etikettir.

Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için hafif kusurlu seviyede risk oluşturan asansörlere iliştirilen etikettir.

Mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan hafif kusurlu asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren on iki ay sonra yapılır.

3. Kırmızı Etiket

Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzlukların tespit edildiği güvensiz asansörlere iliştirilen etikettir.

Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörün 30 gün süre içinde tespit edilen uygunsuzlukları giderilmez ise kullanım dışı bırakılması amacıyla bağlı bulunduğunuz belediyeye bildirilir ve asansörünüz mühürlenerek kullanıma kapatılır.

Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan güvensiz asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren otuz gün sonra yapılır.

En Az Yılda Bir Defa Periyodik Kontrol

Sonuç olarak asansörlerinizin her yıl en az 1 defa periyodik kontrollerini yetkili kuruluşlarca yaptırmalıyız, sadece muayeneleri yaptırmak sorumluluğumuzun ve güvenliğimizin tamamlanmış olmayız, bunun yanı sıra muayene sonucunda da eksik veya kusurlu görülen maddeler üzerinde bizlere verilen süre zarfında çalışmalarımızı yoğunlaştırıp gerekli kusurları en kısa sürede gidermek de en büyük görevlerimizden birisidir.

Asansörler Periyodik Muayeneleri
İş Güvenliği Şakaya Gelmez
Gözünüz arkada kalmasın istiyorsanız, siz de Türkiye'nin en başarılı OSGB'siyle çalışın.