İSG KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

1 Temmuz 2017'de yürürlüğe giren torba kanunda, iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren değişiklikleri bu yazımızda sizler için derledik.

Kanun Değişikliği

Yazan: İstem Özden Alpar

Tarih: 02/07/2017

01.07.2017 Tarihli Torba Kanunda İSG'yi İlgilendiren Değişiklikler

1 Temmuz tarihinde "Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yayınlandı. Buna göre birçok kanunda çeşitli değişiklikler gerçekleşti. Aşağıda, kanunun iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren değişikliklerini bulabilirsiniz.

  • 50’den az çalışanı olan Az Tehlikeli Sınıfta yer alan işyerlerinin İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi bulundurma yükümlülüğü 1 Temmuz 2020 tarihine ertelenmiştir.
  • Daha önce 10’dan az çalışanı olan Az Tehlikeli sınıftaki işyerleride Bakanlığın açtığı İşveren Vekili eğitimi alınarak işyerlerinde iş güvenliği uzmanının işleri yapılabiliyordu. Bu madde 10 kişiden az yerine 50 kişiden az olarak değiştirildi. Yani 50 kişiden az çalışanı olan, Az Tehlikeli sınıftaki işyerleride Bakanlığın açtığı İşveren Vekili eğitimi alınarak işyerlerinde iş güvenliği uzmanının işleri İşveren Vekili tarafından yürütülebilecek. İş Sağlığı hizmeti kısmı için bir açıklama şimdilik yok.

İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Yükümlülükleri 2020'ye Ertelendi

Bu ertelenme sadece 50 çalışandan az ve aynı zamanda "az tehlikeli" tehlike sınıfında bulunan işyerleri için geçerli. Ancak bu işyerlerinin, 2020 yılına kadar iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir şey yapmasına gerek yok gibi düşünülmemesi gerekir. Sadece işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğü ertelendi. İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanının yapması gereken işler hala İşverenin yükümlülüğünde. 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde İşveren’in aşağıdaki yükümlülükleri devam etmektedir:

  • Risk Analizi yapmak. (Özden İSG Şirketimizden hizmet alabilirsiniz)
  • Risk Analizinde çıkacak uygunsuzlukların giderilmesi. (Bir kısmı için Özden İSG’den hizmet alabilirsiniz)
  • İşbaşı ve Periyodik Sağlık Muayeneleri. (Kamu kuruluşlarından alınabilir)
  • Acil Durum Planı Hazırlamak. (Özden İSG Şirketimizden hizmet alabilirsiniz)
  • Acil Durum Ekiplerin Eğitilmesi (Özden İSG Şirketimizden hizmet alabilirsiniz)
  • Ortam Ölçümleri (Ortam ölçümü akreditasyonu olan Özden İSG şirketimizden hizmet alabilirsiniz)
  • Elektrik ve Makinelerin Periyodik Kontrolu. (Periyodik Kontrol akreditasyonu olan Özden İSG şirketimizden hizmet alabilirsiniz)
  • İlkyardım Eğitimi (Özden İSG, 1 ay içerisinde bu konuda akredite olacak. Akredite olana kadar çözüm ortağımız vasıtasıyla size yardımcı olabiliriz)

Bütün İSG İhtiyaçlarınız İçin Özden OSGB

Uzman ve Hekim bulundurma yükümlülüğünün ertelenmesi, işverenin yükümlülüklerini ertelemedi. Yukarıda belirttiğimiz bütün yükümlülüklerin karşılanması için Özden OSGB ve Özden İSG'den hizmet alabilirsiniz.

İSG Konusundaki Bütün Gelişmelerden Haberdar Olun, En Kaliteli Hizmeti Alın

Özden OSGB olarak, en doğru bilgiyi, en kısa sürede sizlere ulaştırmak bizim görevimiz. Bloğumuzu düzenli olarak takip ederek en güncel İSG gelişmelerine ve daha fazlasına ulaşabilirsiniz.

İş Güvenliği Şakaya Gelmez
Gözünüz arkada kalmasın istiyorsanız, siz de Türkiye'nin en başarılı OSGB'siyle çalışın.